مزایا و معایب فریلنسینگ
در این مطلب هفت مورد از مزایا و معایب فریلنسینگ را به تفکیک آوردهایم، هدف از نوشتن این موارد کمک کردن به افرادی است که آرزوی دستیابی به استقلال مالی را در سر دارند. ما به شما مزایا و معایب فریلنسر شدن را شرح خواهم داد تا به کمک آن بتوانید، تصمیمات بهتری در زندگی کاری خود بگیرید.
اما اگر تا الان در مورد فریلنسینگ چیزی نشنیده اید می توانید مطلب فریلنسر Freelancer یا آزادکار کیست؟چگونه خود را به عنوان فریلنسر معرفی نماییم؟ را مطالعه نمایید.
اگر قصد دارید به صورت فریلنسینگ کسب درآمد کنید، بهتر است ابتدا با معایب و مزایای آن آشنا شده و جوانب را به دقت بسنجید زیرا این تصمیم تأثیر بسزایی (مثبت یا منفی) بر زندگیتان خواهد داشت. تصمیمگیری درباره اینکه فریلنسر شوید را اصلاً دست کم نگیرید زیرا بدون شک تأثیرات وسیعی در زندگی شخصی و خانوادگیتان خواهد داشت.
چنانچه فریلنسر موفقی باشید قطعاً خودتان و خانوادهتان تأثیر مثبت آن را خواهند دید، اما معمولاً موفقیت یکشبه اتفاق نمیافتد. پس، از همین حالا خودتان را برای اتفاقات چالش برانگیز آماده کنید. فریلنسینگ به عنوان شغل دوم نیز طرفداران زیای دارد. دانشجویان و دانش آموزان در تابستان از این طریق به کسب تجربه و مهارتهای لازم میپردازند.
با این حال، ورود به دنیای آزادکاری، سختیها و معایب خود را دارد که مهمترین آن، عدم ثبات کاری و فقدان امنیت مالی است! برخلاف سایر مشاغل، شما هیچگاه از دریافت دستمزد توسط مشتری مطمئن نیستید؛ هیچکدام از مزایای شغل ثابت مانند بیمه، پاداش، حقوق بازنشستگی و … به شما تعلق نمیگیرد و به محض اینکه دست از کار بکشید، هیچ گونه پشتوانهی مالی نخواهید داشت.
حتی ممکن است صرف نظر از تجربه، مهارت و مدرک تحصیلیِ بالاتر نسبت به همتایان رسمی خود، مبلغِ کمتری دریافت کنید. از طرفی، چون خودتان همه کاره هستید، تمام مسئولیتها بر عهدهی خودتان است و باید بهتنهایی به دنبال مشتری، ناشر و پروژه بگردید.
هشدارها و تذکراتِ کسانی که اطلاعات چندانی در این خصوص ندارند را کنار بگذارید. با دیدنِ مزایا و معایب فریلنسری و سنجیدن آنها، تصمیم بگیرید که آیا واقعاً حاضرید وقت خودتان را صرف این کار بکنید یا خیر!
جوانب مثبت و منفی در میان حرفههای گوناگون متفاوت است؛ اما اصول همگیشان یکسان است.
سرفصل محتوا
مزایای فریلنسر شدن
۱٫ آزادی در انتخاب کارفرما
در طول مدت فریلنسینگ، شاهد پروژههایی خواهید بود که به راحتی از پسشان برمیآیید. با این حال، اگر چیزی وجود دارد که موجب آزارتان میشود، پس مطمئناً آن پروژه برای شما ایدهآل نخواهد بود.
با هر فریلنسری که صحبت کنید به شما خواهد گفت که دیگر حاضر نیست مانند پروژه اول، با قیمت پایین کار کند. وقتی برای اولین بار فریلنسینگ مطرح شد، قرار بر این بود که فریلنسرها خودشان تصمیم بگیرند که در پروژههایی که علاقهمند به انجام دادنش بودند شرکت کنند، اما اگر فریلنسری مایل به انجام کاری که فریلنسر از او تقاضا میکند نبود، چطور؟
در چنین شرایطی، به راحتی به کارفرما بگویید که مایل به انجام این کار نیستید. تنها در این صورت است که دِینِ فریلنسر بودن خود را ادا کردهاید چون شما رئیس خودتان هستید! (شماره ۳ را بخوانید)
۲٫ انعطافپذیری در کار
از بزرگترین مزایای فریلنسینگ میتوان به منعطف بودن زمان و محل کار اشاره کرد. در دنیای فریلنسینگ، دیگر خبری از زود بیدار شدن یا دیر خوابیدن نیست؛ بلکه میتوانید هر زمان که بازده بیشتری دارید به فعالیت پرداخته و از زمان خود بهترین استفاده را ببرید.
البته یادتان باشد طوری برنامهریزی کنید که در زمان مقرر کار را تحویل دهید. به استثنای برخی پیمانکاریها، فریلنسرها برای کار کردن در کنار خانواده یا هر کار شخصی که دارند، دستشان باز است. هرچه قدر که پروژه طولانی باشد وقتی خبر اتمام آن را به کارفرمایتان میدهید، او را از صمیم قلب خوشحال میکنید.
فریلنسرها، ساعات کاریشان را خودشان تعیین میکنند.
همچنین، میتوانید بهترین محل ممکن را برای انجام امور انتخاب کنید. کافیشاپ، رستوران، پارک، کتابخانه و … ازجمله مکانهای ایده آل برای انجام کار فریلنسینگ به شمار میآیند.
حتی هنگام مسافرت نیز از کارها عقب نمیافتید. اما دوستداشتنیترین و راحتترین مکان همان منزل است؛ زیرا میتوانید با آرامش و ظاهری دلخواه فعالیت خود را ادامه دهید.
۳٫ شما رئیس هستید
بله، درست شنیدید، شما رئیس هستید! شاید بپرسید اگر من رئیس هستم، پس کارفرما کیست؟
بیشتر بخوانید: پونیشا چیست؟ چطور در آن شروع به کار کنیم؟
آنها طرف دیگر یک معامله محترمانه و سودمند هستند. دیگر هیچکسی بالا سرتان نمیایستد تا مراقب کار کردن شما باشد. شما برای خودتان کار میکنید! دیگر نیازی به سرمایهی آنچنانی و همینطور، داشتن کارفرما و همکار نیست.
درواقع، خودتان رئیس خودتان هستید، دستمزدِ کار تماماً به شما تعلق خواهد گرفت و بدین ترتیب، مسیر پیشرفت همیشه به رویتان باز است.
کنترل امور را کاملاً در اختیار داشته و اگر از مشتری و شرایط راضی نبودید، به سادگی همکاری در پروژه را رد میکنید. دیگر امسال، آزاد هستید که خودتان در مورد زمان مسافرت تصمیم بگیرید.
آزادی عمل و انعطافپذیری، دو تا از ویژگیهای فریلنسینگ است.
۴٫ دیگر خبری از کاغذبازیهای اداری نیست
این مورد نعمتی بزرگ است. تصور کنید که دیگر لازم نیست برای زیردستانتان نامه ارزیابی بنویسید یا برایشان تعیین تکلیف کنید؛ دنیایی عاری از کارمندان! آزاد هستید تا در هر زمان که خواستید قرار ملاقاتهایتان را تنظیم کنید؛ دیگر هیچ کمیته ارزیابی وجود ندارد. به دنیای فریلنسینگ خوش آمدید!
۵. کنترل سرنوشتت دست خودتان است
آیا چیز بزرگتر از این مورد هم داریم؟ به عنوان یک فریلنسر، تصمیمگیری اینکه چی، کِی، کجا و چقدر کار کنید بر عهدۀ خودتان است. شما کنترل کاملِ مسیر و سرعت رشدِ حرفهتان را در اختیار دارید که به هیچکس، جز خودتان بستگی ندارد.
بیشتر بخوانید: دراپ شیپینگ Drop Shipping چیست؟
۶٫ موقعیت مالیتان را ارتقا میدهید
مقدار درآمدی که از کار کردن به عنوان فریلنسر به دست میآورید، به مراتب بالاتر از حقوقی است که بهصورت ثابت دریافت میکنید.
هر چند این موضوع برای کارفرمایان نیز بهصرفهتر است؛ زیرا آنها دیگر مجبور نیستند مبالغ بیشتری را برای بیمه، بازنشستگی یا هر چیزی که مربوط مراقبتهای پزشکی بهداشتی میشود، پرداخت کنند.
البته این تمام ماجرا نیست. با توجه به قوانین فعلی شرکتها، شما قادر خواهید بود مقدار قابل توجهی از مالیاتها را کاهش دهید که این به نوبه خود، لذتبخش است.
همیشه با یک حسابدار برای گرفتن بهترین مشاورههای مالی در تماس باشید. آنان به شما این اطمینان را میدهند که در ارائه شکایتهای خود، مطابق مقررات و ضوابط قانونی عمل کنید. همچنین، درباره شرایط مالیاتی فعلیتان اطمینان حاصل میکنید.
۷٫ کنترل مقدار پیشرفت در کار دست خودتان است
به عنوان فریلنسر میتوانید تنها در پروژههای حرفهای شراکت داشته باشید. ممکن است بخواهید خود را به عنوان یک اینفلوئنسر در کسبوکار خود مطرح کنید یا اینکه بخواهید کار را آرام پیش ببرید تا بتوانید به کارهای دیگر خود برسید. این موضوع کاملاً به خود شما بستگی دارد. پس منتظر چی هستید؟ شروع کنید!
محل کار؟ اوجا دیگه کجاست؟
همانطور که میدانید در طبیعت هر کنشی واکنشی دارد و فریلنسینگ هم از این قانون مستثنا نیست. در ادامه معایب فریلنسینگ را به شما معرفی میکنیم:
معایب فریلنسر شدن
۱. از مزایای کارمندی خبری نیست
دیگر از مزایای کارمندی خبری نیست. اگر کاری نباشد، پولی هم در کار نخواهد بود، به همین سادگی!
فریلنسرها از هیچ بیمه درمانی، حقوق بازنشستگی، حقوق تعطیلاتی بهرهمند نیستند. من هیچ شرکت بیمهای نمیشناسم که در زمان بیماریِ فریلنسرها آنها را بیمه کند. ممکن است در طول زندگی برای شما هم حوادث غیر منظره پیش بیاید که منجر به ناتوانی شما بشود.
بیشتر بخوانید: آشنایی با موفق ترین فریلنسرها
پس، شما هم به یک صندوق سرمایهگذاری نیاز دارید، چیزی که بیشتر فریلنسرها از زمان شروع کارشان از آن غافل هستند.
کارفرمای شما اهمیتی نمیدهد که شما بیمار هستید یا خیر! او کار را به موقع میخواهد.
۲. هیچ تضمینی برای درآمد ثابت وجود ندارد
به زبان ساده بگویم. اگر کارفرمایی نباشد، شما هم کاری نخواهید داشت. درنتیجه، درآمدی هم نخواهد بود. هیچ تضمینی برای داشتن درآمد سالیانه مشخص وجود ندارد.
همین امر است که اغلب، مانع از پیوستن افراد به اقتصاد فریلنسینگ میشود. پس شما اول از همه باید مطمئن شوید که کار بالقوه و پایداری در زمینه تخصصتان وجود دارد.
۳. ممکن است منزوی شوید
معمولاً کارفرمایان از بیشتر پیمانکاران مدام تقاضا دارند که در محل کار کارفرما حضور داشته باشند، اما بسیاری از فریلنسرها به تنهایی در خانه یا در دفترشان کار میکنند.
البته استراتژیهای مقرون به صرفهای برای مقابله با این مشکل وجود دارد. یکی از این استراتژیها به “میز داغ” شهرت دارد، اما باید مطمئن باشید که میتوانید با تمایلات و خواستههای درونیتان کنار بیایید.
خب، در فریلنسینگ معمولاً خبری از دوست و همکار نیست.
۴. باید بیش از حد سختکوش باشید
رشد و پیشرفت شما به عنوان یک برند، نیازمند صرف زمان فراوان است و این خود به توجه و پشتکار نیاز دارد. شما باید در زمینۀ ارتقای روابط اجتماعی، بازاریابی و مهارتهای شخصیتان کوشا باشید. از همه مهمتر، همه اینها را باید درست سر وقت انجام بدهید.
۵. باید از همه چیز سر در بیاورید
شما باید متخصص بسیاری از حوزههای کسبوکاری باشید، حسابداری، فروش، بانکداری، خردهفروشی، مخارج و هزینهها، امور مالیاتی و … . شاید شما به خاطرِ داشتنِ سابقه در برخی از این زمینهها خوششانس باشید.
بیشتر بخوانید: طوفان فکری آنلاین و ویژگیهای آن
با این حال اگر سابقهای در این زمینهها ندارید، مجبور هستید که مراقب همه چی باشید (اگرچه حسابدار شما بسیاری از این امور را حل خواهد کرد).
۶. امنیت شغلی پایینی دارید
حتی اگر شما مشتریان و پروژههای پشت سر هم داشته باشید، ممکن است مدام نگران باشید که چه پیش خواهد آمد؟
مهمتر از همه، شما باید بتوانید با این ناامنیها روبهرو شوید، چه از لحاظ ذهنی و چه از لحاظ مالی! برای اینکه بتوانید برای خودتان کار کنید، تمرکزتان را روی پروژههای بعدی جمع کنید. شما بیشتر از هر چیزی باید به خودتان و بازاری که در آن فعالیت میکنید اعتقاد داشته باشید.
کارهای ناامن، معمولاً با نوسان درآمد همراه هستند. بنابراین، نیاز به تصمیمگیری درست مالی دارید. برای مثال شما خودتان حاضرید چه دستمزدی را بابت فعالیت در شرکت خودتان بپردازید.
۷٫ رقابت با دیگران
با داشتن تنها یک تخصص نخواهید توانست قراردادها و کمسیونهای اضافی از مشتریان بگیرید، پس تا میتوانید دامنه کاریتان را از آنچه ابتدا تصورش را میکردید، گستردهتر و جامعتر کنید.
تجربه، شهرت میآورد (پس مطمئن باشید که این بهترین راه است). تجربه از لحاظ رقابتی، مزایای فراوانی برای شما خواهد داشت. با این حال، در هنگام شروع فریلنسینگ ممکن است دستان خالی باشد.
خب، کدام یک با شرایط شما تطابق بیشتری دارد؟ کنش یا واکنش؟ نکات منفی بسیاری وجود دارد و در مقابل مزایای بسیاری هم روی میز است. تصمیمگیری بر عهده شماست. آیا سبک زندگی فریلنسینگ برای شما مناسب است یا نه؟
تأثیر اینترنت و شبکههای مجازی بر فریلنسینگ
اینترنت و شبکههای اجتماعی، موقعیتهای بسیاری را برای فریلنسرها به وجود آوردهاند. به طور کلی، نقش قابل توجهی در گسترشِ بازارها و خدمات اقتصادی ایفا میکنند. پیدا کردن مشتری یا کارفرما از راه دور، به سادگی از طریق اینترنت میسر خواهد بود و حتی به ملاقات طرفین پروژه (برای مصاحبه، استخدام و…) هم نیازی نیست.
به این ترتیب، گاهی خدمات مطلقاً غیرحضوری و از راه دور انجام میگیرد. سایتهای بسیاری مختص فریلنسینگ نیز وجود دارند که فریلنسرها و متقاضیان، پروژه یا هزینهی پیشنهادی خود را در آن قرار میدهند و افراد با توجه به شرایط، بهترین گزینه را جهت همکاری انتخاب مینمایند.
استخدام فریلنسر در حوزههای نویسندگی، ویراستاری، مترجمی، توسعهی نرمافزار، طراحی وبسایت، تبلیغات، فناوری اطلاعات و … رواج بیشتری دارد.
برای فریلنسرهای فعال در حوزهی اخبار و روزنامهنگاری، انتشار خبر در وبلاگها کار سادهای است که میتواند به مرور به رقابت با سایتهای پربازدید پرداخته و به کسبوکار بزرگی تبدیل شود.
همچنین تغییراتی که در حدود چهل سال پیش در صنعت چاپ اتفاق افتاد، نیاز به فریلنسرها را در حوزهی ویراستاری و اصلاحات افزایش داد.
به کسانی که به صورت آنلاین در زمینههای سیاسی و اجتماعی فعالیت دارند، اصطلاحاً فریلنسرهای سیاسی یاسیاستمداران آزاد میگوییم.
جنبههای قانونی
بسیاری از نشریات و روزنامهها گزینهای به نام “امضای نامرئی” را به نویسندههای فریلنسر پیشنهاد میدهند. به این شکل که نویسنده با ویراستارِ مجله قرارداد میبندد، اما نام او در پایین مقالهها ذکر نخواهد شد.
در نتیجه، فرد هم به عنوان نویسنده مشغول به کار است و هم از تعهدات سازمانی در امان خواهد بود. این موضوع در برخی کشورها با مشکلات مالیاتی مواجه شده است (بهعنوان مثال نقض در انگلستان).
آزادکاران باید به تنهایی از عهدهی قراردادهای کاری، مسائل حقوقی، حسابداری، بازاریابی و … برآیند و اگر انجام این امور را به سرویسهای خدماتی متخصص واگذار کنند، باید هزینهی زیادی بپردازند.
بیشتر بخوانید: تبلیغات آنلاین چیست؟ انواع و ویژگی های آن
کمیسیون اروپا تاکنون در هیچ یک از متون قانونی، توضیحی دربارهی فریلنسر نداده است، اما فرد خود اشتغال را چنین تعریف میکند:
کسی که تحت شرایط تعیین شده توسط قانون ملی، به دنبال فعالیت سودآور برای خودش است.
برخی معایب مربوط به فریلنسینگ، باعث شده اتحادیهی اروپا به فکر وضع قوانین و مصوبات جدید باشد که طبق آن شرکتها و سازمانها، حق استخدام فریلنسر را به طور مستقیم ندارند، مگر آنکه مزایایی از قبیل حقوق بازنشستگی و پاداش به آنها پرداخت گردد.
این اصلاحات در انگلستان به شدت مورد بحث قرار گرفته و ممکن است تأثیر عمدهای روی چگونگی عملکرد فریلنسرها و صنعت بگذارد.
طبق این اصلاحات، کارفرمایان باید همانند کارکنان رسمی با آزادکاران رفتار کنند یا آنهایی را استخدام کنند که از قبل، تحت استخدام سایر سازمانها و شرکتها باشند.
سال ۱۳۹۰ در ایالات متحدهی امریکا، سازمانهای دولتی و ایالتی نظارت خود را بر فریلنسرها و پیمانکاران مستقل افزایش داده و آییننامههایی مبنی بر تساوی حقوق کارگران تنظیم کردند.
به این ترتیب، شرکتها نمیتوانند برای اجتناب از پرداخت مالیات و جبران خسارت ناشی از بیکاری، افراد را طبقهبندی کنند.
در ایران نیز بعضاً قراردادهایی بین طرفین تنظیم میگردد که افراد، مطابق با قوانین کار موجود عمل خواهند کرد. شرایط کارمزدی در قرارداد تنظیم شده و تشخیص هرگونه تخلف با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است.
نتیجه گیری
در پایان باید بگوییم فریلنسینگ هم جنبههای مثبت دارد و هم جنبههای منفی. متأسفانه پذیرفتن ریسک و توانایی خطرپذیری، از بخشهای جدانشدنی و اجتنابناپذیر این حرفه به حساب میآید و شما باید مدام با آنها دست و پنجه نرم کنید.
ترس از شکست و عدم ثبات مالی است که باید در قبال آزادی خود بپردازید. با وجود همهی اینها، فریلنسینگ موقعیتی است بی نظیر برای رسیدن به موفقیت و شناساندن خود به دنیای پیرامونتان!
شما باید ببینید که آیا روحیه شما به آن شرایط میسازد یا نه، اگر روحیه ماجراجو و ریسکپذیر دارید، آزادکاری یا فریلنسینگ میتواند گزینه خوبی برای شما باشد.
اگر خوب دقت کنیم در هر شغلی مشکلات وجود دارد و اگر بخواهیم تعریفی از خوشبختی شغلی داشته باشیم باید بگوییم:
خوشبخت به کسی میگویند که با مشکلاتش، مشکلی نداشته باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.